|صفحه اصلی
|پیوندها
|درباره ما
|تماس با ما
رویداد های گردشگری
اخبار انجمن
نشریه گردشگری و توسعه
برنامه های انجمن
کتاب، مقاله و منابع گردشگری
همایش، گردهمایی و نشست های علمی
کارگاه های آموزشی
عکس
عضویت
تارگاه های مرتبط
درباره ما
تبلیغات
پیوند ها
سرویس ميراث و گردشگري - خبرگزاری دانشجویان ایران
دوماهنامه بین المللی میراث فرهنگی، گردشگری،هتلداری (مسافران)
مرکز گردشگری علمی - فرهنگی دانشجویان ایران
پرتال سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری
خبرگزاری میراث فرهنگی
پایگاه میراث جهانی پارسه پاسارگاد
پژوهشکده گردشگری جهاد دانشگاهی
گروه بین المللی راهبران
Health Information System of Islamic Countries(HICOIC)
نخستین نشست تخصصی مدیران گروه گردشگری سراسر کشور
در 27 بهمن ماه 1390 برگزار شد:
نوع برنامه:
گردهمایی
وضعیت برگزاری:
انجام شده
محل برگزاری:
دانشگاه علم و فرهنگ
واحد برگزار کننده:
انجمن علمی گردشگران ایران
درباره برنامه
گزارش
همکاران
گالری تصاویر
نخستین نشست تخصصی مدیران گروه گردشگری سراسر کشور به همت انجمن علمی گردشگری ایران و با همکاری دانشگاه علم و فرهنگ در صبح روز 27 بهمن ماه 1390 با حضور مدیران گروه گردشگری سراسر کشور برگزار شد.
میهمانان ویژه
این همایش
آقای مهندس جهانیان، معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و جناب آقای دکتر قدیمی، مدیرکل دفتر پشتیبانی و حمایت آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
بودند.
در این نشست تخصصی، انجمن علمی پذیرای طیف وسیعی از مدیران و متخصصین گردشگری از سراسر ایران بود و مدیران گروه رشتههای مدیریت گردشگری، مدیریت هتلداری، اکوتوریسم، جغرافیا و برنامه ریزی گردشگری، اقتصاد جهانگردی، برنامه ریزی و توسعه گردشگری از دانشگاههای علامه طباطبایی، دانشگاه تهران، دانشگاه سمنان، دانشگاه شیخ بهایی اصفهان، دانشگاه مازندران،
دانشگاه مازیار نور،
دانشگاه علم و فرهنگ، دانشگاه پیام نور همدان، مؤسسه آموزش عالی گنجنامه، دانشگاه علمی- کاربردی میراث خراسان رضوی، مؤسسه آموزش عالی مطهر مشهد،
دانشگاه ناصرخسرو ساوه، دانشگاه علمی- کاربردی سنندج و مرکز علمی- کاربردی گردشگران بنیاد و دیگر مراکز آموزش عالی
حضور داشتند؛ متخصصین گردشگری از
پژوهشکده گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری،
وزارت علوم به عنوان بخش دولتی و
مؤسسه آموزشی آوای جلب سیاحان،
انجمن دوستی جهانگردان و اتحادیه هتلداران ایران به عنوان نمایندگان بخش خصوصی صنعت گردشگری در تکمیل مباحث مورد نظر به تبادل اطلاعات پرداختند.
در نشست تخصصی مدیران گروه گردشگری سراسر کشور آقای دکتر محمد حسین ایمانی خوشخو، نائب رئیس انجمن علمی گردشگری، گزارشی را در خصوص اهمیت نشست و دلایل برگزاری آن ارائه نمودند و از فعالیت آقای دکتر جلال نصیریان به عنوان پیشکسوت در زمینه آموزش گردشگری تقدیر به عمل آوردند. آقای دکتر نصیریان به طور خلاصه به تاریخچه آموزش گردشگری، روند میهمانسرا سازی و تشکیل مدرسه عالی گردشگری اشاره نمودند.
آقای دکتر ابراهیمبای سلامی، رئیس انجمن علمی گردشگری ایران، در گزارشی ضمن اشاره به ضرورت تشکیل انجمن علمی گردشگری و جایگاه آن در جامعه علمی کشور، گزارشی از نحوه تأسیس و روند شکلگیری انجمن علمی گردشگری و فعالیتهای دو ساله آن( مشارکت در برگزاری همایشها، کارگاهها و نشستهای تخصصی و فصلنامه علمی- پژوهشی "گردشگری و توسعه") ارائه دادند. وی همچنین پس از توضیح معیارهای توسعه و ارتقای رتبه انجمن علمی گردشگری در کمیسیون انجمنهای علمی وزارت علوم از کلیه مدیران گروه گردشگری به همکاری با انجمن در زمینه برگزاری همایشها، انجام فعالیتهای خلاقانه جدید و عضوگیری دعوت کردند و در پایان به عنوان مجری، روند پیشرفت "طرح ممیزی رشته گردشگری در ایران" که به سفارش معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در حال انجام است را توضیح دادند.
در ادامه آقای دکتر سعید قدیمی، مدیرکل
دفتر پشتیبانی و حمایت آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به تغییر روند درسیاستهای آموزش عالی اشاره نمودند و آغاز حرکتی را در مدیریت، برنامه ریزی و گسترش آموزش عالی نوید دادند که از نتایج آن، جایگزینی ارتقای کیفیت به جای سیاست کمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری خواهد بود. وی با تأکید بر بازبینی سرفصل دروس و به روز کردن آنها، به لزوم توسعه مهارتهای کاربردی، تعدیل و تناسب پذیرش دانشجو در مقاطع مختلف متناسب با نیاز جامعه، در جهت بهبود فعالیتهای صنعت گردشگری و بالابردن کیفیت آموزش اشاره کرد.
آقای دکتر محمد تقی رهنمایی، از اعضای هیأت مدیره انجمن علمی گردشگری، در مورد تدوین طرح دورس گردشگری، پیشنهاد دادند رشته گردشگری به صورت یک رشته مستقل تشکیل شود که گرایشهای آن مدیریت، اقتصاد، هتلداری و میهمانداری، تورگردانی، جغرافیا، برنامه ریزی، جامعه شناسی و ... باشد. وی
در مورد لزوم ارتقاء جایگاه علمی گردشگری در انشگاههای کشور
اذعان داشت که حرفه دانشگاهی نیاز به آگاهی و انگیزه دارد و شرایط و تسهیلات باید به گونهای باشد که یک استاد دانشگاه تدریس و انجام فعالیتهای علمی را به عنوان شغل اول و تمام وقت در نظر بگیرد. آقای دکتر رهنمایی تاریخچه آموزش گردشگری را به 4 دوره تقسیم نمود:
دوره اول- پیش از انقلاب:
در این دوره نگاه حاکمیت و دولت نسبت به توسعه گردشگری مثبت بوده، اما به هیچ وجه درآمدهای اقتصادی گردشگری به حساب نمیآمده است.
دوره دوم- دوره فطرت:
در این دوره که از اول انقلاب(1357) شروع شد، پرداختن به گردشگری فعل حرام به حساب میآمده است که تا پایان جنگ تحمیلی(1367) ادامه داشت.
دوره سوم- دوره سیاست زدگی(1377):
در این دوره یورشی عظیم به مقوله جا مانده گردشگری شد(دوره بحران) و مدیران نا آگاه و کم تجربه سرکار آمدند. البته، همچنان موانع پیش روی پیشرفت امر گردشگری وجود داشت.
دوره چهارم- ادامه دوره سیاست زدگی:
در این دوره تقاضا وجود دارد، اما به علت ضعیف بودن مدیریت، هدایت شده نیست. به طوری که در سال 1390، 6میلیون و ششصد مسافر خروجی داریم، در حالی که تنها 130000 نفر گردشگر ورودی داشته ایم.
آقای دکتر رهنمایی به نقش مهم انجمن در ایجاد حلقه اتصال بین سازمانها و شرکتهای دولتی و نهادهای خصوصی، هدایت صحیح امر تقاضا و نظارت دقیق بر علمی بودن روند فعالیتهای گردشگری و خدماتی نیز اشاره نمودند.
در ادامه، آقای دکتر محمود ضیایی، عضو هیأت مدیره انجمن علمی گردشگری، به روند پیشرفت علمی طرح ممیزی رشته گردشگری و بررسی مدلها و روشهای به کار گرفته شده در وضعیت آموزش رسمی گردشگری ایران اشاره نمودند و آمار بدست آمده از وضعیت آموزش گردشگری را ارائه کردند.
سپس، آقای دکتر محمد حسین ایمانی خوشخو، نایب رئیس انجمن علمی و دبیر نشست، از مدیران گروه دعوت کرد تا به طور مختصر به بیان نظرات و انتقادات خود از نظام آموزش گردشگری بپردازند:
آقای دکتر کروبی، مدیرگروه مدیریت گردشگری و هتلداری دانشگاه علامه طباطبایی، به عنوان طلایه دار آموزش گردشگری در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد تاریخچه فعالیتهای دانشکده مدیریت و حسابداری علامه طباطبایی را بیان نمودند و این نوید را دادند که در سال آینده مقطع دکتری رشته گردشگری در آن دانشکده به راه خواهد افتاد.
آقای دکتر پور احمد، مدیرکل دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران، به راه اندازی رشته اکوتوریسم در مقطع کارشناسی ارشد از مهرماه 1391 اشاره نمودند و در مورد فعالیت سه ساله دوره کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی گردشگری صحبت کردند. وی از دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران به عنوان قطب علمی جغرافیای کشور(با حضور 9 استاد برجسته) یاد کرد که نشریه " جغرافیای گردشگری" را منتشر مینماید. آقای دکتر پوراحمد همچنین همکاری با فصلنامه "گردشگری و توسعه" انجمن علمی را پیشنهاد دادند. وی از طرح برنامه ریزی مجدد رشتههای دانشگاه جغرافیا خبر دادند و پیشنهاد نمودند دانشکده گردشگری در دانشگاه تهران تأسیس شود تا تمامی رشتههای گردشگری در این دانشکده واحد گردهم آیند.
آقای دکتر قدیری معصوم، مدیرگروه جغرافیای انسانی دانشکده جغرافیا، به وظیفه اعضای انجمن علمی گردشگری در مقابل گردشگران خروجی از ایران و مدیریت خدمات داخل کشور اشاره کردند.
آقای دکتر مطیعی لنگرودی، استاد دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران، گفتند که از طریق علم باید به ثروت رسید. وی به لزوم دور شدن از آرمانگرایی اشاره کردند و بر بررسی دقیق وضعیت موجود گردشگری در کشور تأکید نمودند. وی در تأئید سخنان آقای دکتر قدیری معصوم اذعان داشت که باید ایران گریزی را از بین برد و تصویر منفی ایران را بهبود بخشید.
آقای ابراهیمی از مؤسسه آموزشی مطهر به دو نکته در طرح دروس رشته گردشگری اشاره نمودند:
1.
در نظر گرفته نشدن درس زبان انگلیسی تخصصی در دوره کارشناسی ناپیوسته؛
2.
در نظر گرفته نشدن بازدیدهای علمی.
آقای دکتر زاهدی از دانشگاه شیخ بهایی اصفهان به برگزاری دورههای آموزش گردشگری در مقاطع کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد(اقتصاد جهانگردی) در دانشگاه شیخ بهایی اشاره نمودند و از "بازنگری و تدوین 53 دوره دانشگاهی" و "حسابداری بهای تمام شده خدمات گردشگری" به عنوان فعالیتهای آن دانشگاه یاد کردند.
آقای دکتر صالحی، مدیرگروه دانشگاه مازندران، از مجله " برنامه ریزی و توسعه گردشگری" یاد کردند که در دانشگاه مازندران به چاپ میرسد و به همایش " آموزش عالی کشور" آن دانشگاه نیز اشاره کردند.
آقای زراعتی،
مدیر گروه گردشگری دانشگاه علمی- کاربردی میراث خراسان رضوی، به بیان تاریخچه آموزش گردشگری در شهر مشهد از سال 1376 اشاره نمودند و بیان کردند که در حال حاضر حدود 2000 دانشجو در مقاطع کاردانی و کارشناسی گردشگری مشغول به تحصیل هستند.
آقای شالبافیان، مدیر گروه جهانگردی دانشگاه سمنان، به لزوم برگزاری دورههای آموزشی یرای سرمایهگذاران گردشگری اشاره نمودند و پیشنهاد دادند درس " سرمایه گذاری و آشنایی با قوانین کسب و کار" در طرح درس رشته گردشگری قرار گیرد.
آقای ایرانپور،
دبیر اتحادیه هتلداران ایران، آماری از شاغلین صنعت هتلداری ارائه دادند؛ در این صنعت 43000 نفر مشغول به کارند، اما 64% کارکنان بین راهی بی سواد هستند؛ بنابراین، لازم است بازار کار و آموزش گردشگری به یک وحدت رویه برسند تا ارائه خدمات متناسب با خواسته مشتری باشد. وی به هتل الهلاله عربستان اشاره کرد که در آن 25 شغل به متقاضیان آموزش داده میشود. آقای ایرانپور همچنین به لزوم به کارگیری
Tourism Satellite Account(TSA)
در هتلهای ایران اشاره نمود.
آقای دکتر ناصر کرمی، عضو هیأت مدیره انجمن علمی گردشگری، بر لزوم تجدید نظر و کاربردیتر شدن دروس موجود در طرح درس دانشگاههای گردشگری و برگزاری کارگاههای آموزشی- تخصصی ضمن خدمت و هم برای دانشجویان تأکید نمودند. وی همچنین پیشنهاد داد تا موضوع پایان نامه های کارشناسی ارشد هدفمند انتخاب شوند تا بتوان از آنها در صنعت گردشگری استفاده کرد و انجمن علمی گردشگری میتواند موضوعهای مورد نیاز این صنعت را در اختیار دانشگاهها قرار دهد.
آقای مهندس جهانیان، معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، ضمن ابراز خرسندی از حضور در جمع متخصصین گردشگری کشور با اشاره به شعار سازمان جهانی گردشگری(
UNWTO
) مبتنی بر آموزش، بر لزوم راه اندازی کمیته اختصاصی برنامهریزی گردشگری و دانشگاه علوم گردشگری
تأکید نمودند. وی همچنین از تأسیس دانشکده تخصصی گردشگری استقبال نمودند
و انتظارات سازمان را از مجموعه علمی گردشگری کشور بیان نمودند.
در پایان، آقای دکتر ایمانی خوشخو ضمن تشکر از حضور اساتید دانشگاه و متخصصین گردشگری، آن نشست تخصصی را نقطه آغازی برای فعالیتهای آتی انجمن معرفی نمودند و از میهمانان خواستند تا همکاری نزدیکی را برای ارتقای سطح علمی آموزش گردشگری کشور( ارتقای کیفی آموزش به جای تأکید بر کمیت و تقویت مهارتها)، برطرف کردن مشکلات موجود در صنعت گردشگری و اشتغالزایی دانش آموختگان این رشته با انجمن علمی گردشگری، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و وزارت علوم داشته باشند و تأکید نمودند نشستهای مشابهی را میتوان در شهرها و دانشگاههای مختلف سراسر کشور برگزار نمود.
انجمن علمی گردشگری و دانشگاه علم و فرهنگ